Arabské kuchyni se dá říci, že patří k těm zdravějším. Jídla nejsou tučná, používá se většinou olivový olej, hodně se využívá zeleniny i luštěnin a to zejména takových, které jsou v našich zemích spíše vzácností (například bamja, mluchija a z luštěnin boby nebo cizrna) a neměli bychom zapomenout ani na obiloviny, které do arabské kuchyně neodmyslitelně patří (fríke, burghul).

 

Maso je považováno za sváteční jídlo a není proto připravováno každý den. V mnohých pokrmech, kde se maso vyskytuje, je spíše ozdobou než by převažovalo.

 

Výjimky samozřejmě potvrzují pravidlo. Mezi nejznámější vyloženě masové jídlo patří kubbe (ať už ve tvaru šišek nebo kubbe na plechu), nesmíme zapomenout ani na oblíbená grilovaná masa (šištawk nebo kebab).

 

Arabská kuchyně má pověst voňavé kuchyně a to díky koření, které s oblibou používá. Jsou to především skořice, kardamom, hřebíček a koriandr. K ozdobení pokrmů jsou používána piniová semínka nebo pražené mandle.

 

Arabské sladkosti jsou vyhlášené svou vynikající chutí a množstvím oříšků. U nakládané zeleniny je zapotřebí míti na paměti, že v orientu je běžné zavařování ve slaném nálevu (oproti našemu sladkokyselému).

Copyright Galaxxy Food 2016 - 2017, All rights reserved | Website by Mohamed Kurdi