Tradiční marocký jehněčí tajine

Tradiční marocký jehněčí tajine

 

Ingredience:

1 kg jehněčí kýty (očištěné a zbavené tuku)
2 lžičky čerstvě umletého pepře
1 lžičku skořice
3 snítky šafránu (namočené ve studené vodě)
3 lžičky mleté sladké papriky
3 lžičky mletého zázvoru
3 lžičky kurkumy
1 lžička cayennského pepře
2 červené cibule
3 stroužky česneku
400 g loupaných krájených rajčat (můžete použít kvalitní plechovková)
2 lžíce rajského protlaku
200 ml vody
100 g sušených meruněk (nesířených)
50 g sušených datlí
50 g rozinek sultánek
50 g loupaných mandlí (plátky)
1 litr vývaru (ideálně jehněčího)
2 lžíce medu
Sůl
petržel
čerstvý koriandr
1 lžička koření Ras El Hannout (muškátový ořech, skořice, koriandr, kardamom, pepř černý, kurkuma, zázvor, římský kmín, nové koření, cayennský pepř, hřebíček).

 

Postup přípravy:

Očištěné jehněčí maso nakrájejte na větší kostky. Do misky si připravte černý pepř, cayennský pepř, směs Ras El Hannout, sladkou papriku, zázvor, skořici, kurkumu a vše důkladně promíchejte. Polovinou směsi obalte maso a dejte jej odležet do chladničky (ideálně do druhého dne, aby se maso důkladně provonělo kořením). Zbytek koření si ponechte na smažení.
Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte nahrubo nakrájenou červenou cibuli, připravenou směs koření a smažte dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte na plátky nakrájený česnek. Přidejte maso a nechte zatáhnout po všech stranách.
Po chvíli přilijte krájená rajčata, rajčatový protlak a vývar a nechte probublávat.
Po několika minutách přihoďte sušené meruňky, rozpůlené datle, sušené švestky, rozinky, med a plátky mandlí (část si můžete nechat na závěrečné zdobení).
Důkladně promíchejte, přiveďte k varu a nechte na mírném ohni vařit pod pokličkou dvě hodiny.
Pokud vaříte v obyčejném hrnci tak choďte pravidelně kontrolovat a občas zamíchejte (vlastníte-li hrnec tajine, tak v této fázi přendejte směs do nádoby, přikryjte víkem a pečte v troubě dokud není maso dokonale rozpadavé). Podle chuti můžete dosolit či dokořenit.
Přibližně po 2 hodinách je pokrm připraven k servírování. Maročané jedí tajine přímo z hrnce, ve kterém se vařilo, jen směs dozdobí čerstvým koriandrem a mandlovými plátky. Jako příloha se perfektně hodí rýže, chlebové placky nebo bleskově připravený kus kus.

Jehnečí tajine a kus kus jako příloha
Věřím, že se tajine stane stálicí vašeho jídelníčku. Příště můžete zkusit variantu s kuřecí či krůtím masem nebo odlehčenou vegetariánskou verzi. V té je maso nahrazeno cuketou, lilkem, mrkví a cizrnou.

Copyright Galaxxy Food 2016 - 2017, All rights reserved | Website by Mohamed Kurdi