Egyptská čočková polévka

Po vánočním obžerství je ideální den pro rychlou a zdravou polévku. V Egyptě se tradičně podává s pita chlebem, ale není chuťově zase tak moc exotická, takže chutná i dětem, pokud to ovšem nepřeženete s chilli.
Milovníci zdravého životního stylu můžou přisypat pražená semínka, třeba chia, dýňová nebo lněná...

 

Ingredience:


větší cibule 1 ks
ghí nebo extra panenský olivový olej 2 lžíce
česnek 2 stroužky
střední mrkev 2 ks
rajče 1 ks
střední brambora 1 ks
římský kmín 1 lžička
kurkuma 1 lžička
žlutá nebo červená čočka 500 g
voda nebo vývar 1,5 l
mořská sůl
čerstvě mletý pepř nebo chilli podle chuti

 

Postup přípravy:

Na tuku orestujte dozlatova cibulku nakrájenou na kostičky. Když cibulka zkaramelizuje, přidejte česnek, koření a ještě minutku restujte.
Ke koření teď můžete přidat zbývající ingredience. To znamená všechnu zeleninu pokrájenou na kostičky a čočku. Zalijte vývarem nebo vodou, posolte a přiveďte k varu. Stáhněte výkon na minimum a přiklopené takto nechte jemně probublávat, dokud čočka nebude měkká, přibližně 15–20 minut.
Pomocí ponorného tyčového mixéru nebo blenderu polévku rozmixujte na jemné pyré, které dochuťte solí a pepřem, popřípadě, pokud je příliš husté, nařeďte vývarem nebo vodou. Servírujte posypané čerstvým koriandrem nebo hladkolistou petrželí spolu s citronem na přikyselení.

Copyright Galaxxy Food 2016 - 2017, All rights reserved | Website by Mohamed Kurdi