Čočková polévka se špenátem a česnekovým jogurtem

Pochází ze Středního východu a je neobyčejně lahodná, ukrývá v sobě snad všechny chutě a vůně této rozmanité oblasti se skvělou kuchyní.

 

Ingredience:

olivový olej 2 lžíce
velká cibule nakrájená nadrobno 1 ks
velká mrkev nakrájená nadrobno 1 ks
česnek, rozdrcený 3 stroužky
sušené drcené chilli papričky 1 lžička
mletý římský kmín 2 lžičky
mletá sladká paprika 2 lžičky + k podávání
rajčatové pyré 1 lžíce
červená čočka 250 g
zeleninový vývar 1,5 litru
cherry rajčátka na větvičce 3 větvičky
listový špenát, propláchnutý, bez stonků 400 g
sůl a čerstvě namletý pepř
citron k podávání

Česnekový jogurt:
řecký jogurt 100 g
česnek, rozdrcený 2 malé stroužky
extra panenský olivový olej 1 lžíce

 

Postup přípravy:

Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, mrkev, česnek, chilli a trochu soli a pepře. Přikryjte a na mírném stupni smažte 7 až 8 minut, až zelenina zvláční a rozvoní se.
Hrnec odkryjte, přidejte mletý římský kmín a papriku a smažte několik vteřin, pak přidejte rajčatové pyré, čočku a vývar a uveďte do varu. Snižte příkon a mírným varem vařte 20 minut za občasného promíchání.
Mezitím si připravte jogurt – všechny přísady promíchejte a podle chuti jogurt osolte.
Do polévky vmíchejte rajčata a vařte ještě 5 minut. Osolte ji a opepřete. Špenátové listy stočte a nakrájejte na jemné proužky. Buď je vhoďte do horké polévky, nebo je rozdělte do misek a zalijte vroucí polévkou. Jakmile zvláční, posaďte nahoru bobek jogurtu, posypte trochou papriky a podávejte s dílky citronu k zakápnutí.

Copyright Galaxxy Food 2016 - 2017, All rights reserved | Website by Mohamed Kurdi