Mahalabia je sladký arabský dezert často podávaný během postního měsíce Ramadánu po iftáru nebo jako ranní jídlo suhur. Mléčný pudink může být posypaný mletými nebo celými nesolenými pistáciemi a mandlemi nebo skořicí, rozinkami a strouhaným kokosem. Tento pudink milují jak dospělí, tak děti.

Jak již název napovídá, bude tento recept kombinací kokosu a krůtího masa. Toto chutné krůtí kari je obvykle podáváno s ochucenou rýží jako pulao (indické rizoto). Krůtí maso v kombinaci s kokosovým mlékem (nebo smetanou) a citrónovou šťávou vykouzlí lahodný letní pokrm.

V osmanské kuchyni se bešamelová omáčka používá jen zřídka. Tento recept pochází z evropské části Turecka, ovlivněný je způsobem přípravy jídla v Řecku, kde se bešamel používá třeba i na musaku. Toto je velmi chutný předkrm nebo lehká večeře. K tomuto jídlu chutná osvěžující ajran.

Košery je tradiční a populární egyptské jídlo, které se prodává v pouličních stáncích, ale servíruje se i v luxusních restauracích a nejedna rodina ho vaří doma. Obsahuje vrstvy nadýchané, měkké, pikantní a křupavé , které společně vytváří delikátní talíř lahodnosti. Toto veganské potěšení si můžete vychutnat jako hlavní jídlo. 

Kunáfa patří mezi jednu z královen arabských dezertů. Lepkavý zákusek vyrobený z mazlavého sladkého sýra vloženého mezi vrstvy drcených nudliček kunáfového těsta, politého sladkým sirupem provoněným růžemi a ozdobeným nasekanými pistáciemi - to je kombinace, které lze jen těžko odolat.

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší.

Tento recept je tradiční alžírský pokrm - šermula s játry . je velmi chutné jídlo a pokud máte rádi játra pak musíte tento recept zkusit. Je velmi snadný. Podává se s rýží basmati a čerstvým zeleninovým salátem, bramborovou kaší, čerstvým pečivem atd.

Tento vegetariánský pokrm je velmi jednoduchý na přípravu a vaření. Je to příjemné spojení luštěnin používaných v indické kuchyni s pikantní rajčatovou masalou, ochucené podmanivým kmínem a provoněné bobkovým listem. Tento jednoduchý dhal se podává jako polévka s indickým chlebem nebo jako součást kari večera s basmati rýží a dalšími výtečnými pokrmy.

Tato hutná polévka, která nahradí i hlavní jídlo, je servírována obzvláště během postního měsíce Ramadánu. Recept pochází z Alžírska, ale s nepatrnými obměnami se vaří po celé severní Africe. Kdo má rád jídla pikantnější, může přidat harissu. Frika je namletá zelená pšenice, která polévku zahustí. K polévce neodmyslitelně patří i brik, což jsou plněné smažené trubičky nebo trojuhelníčky. 

Kuřecí tažín Mšermel neboli kuřecí tažín s olivami a nakládaným citrónem je velmi oblíbené jídlo v Maroku. Podává se s křupavým chlebem či bagetou. Servírovat můžeme s čerstvým zeleninovým salátem. Tažín (tajine, tagine, tajin) je severoafrický pokrm, a zároveň hliněná keramická nádoba, v níž se připravuje.

Bamja jsou plody rostliny Abelmoschus esculentus, u které není původ přesně znám. Předpokládá se, že pochází z jižní Asie a západní Afriky. Jde tedy o specifické jídlo, které bude pro Evropana (kromě balkánských zemí, kde je už poměrně známé) poměrně zvláštní, na které si musí nejdříve zvyknout...

Vegetariánská varianta oblíbených plněných taštiček, které po naplnění špenátovou nebo zeleninovou nádivkou můžeme péct nebo smažit. Běžně se pro každý druh náplně volí jiný tvar taštičky, aby je bylo možné od sebe jednoduše a rychle rozpoznat. Výborně se zamražují a tak mohou být velmi rychle k dispozici například ke snídani, svačine nebo večeři.

Vegetariánská varianta oblíbených plněných taštiček, které po naplnění špenátovou nebo zeleninovou nádivkou můžeme péct nebo smažit. Běžně se pro každý druh náplně volí jiný tvar taštičky, aby je bylo možné od sebe jednoduše a rychle rozpoznat. Výborně se zamražují a tak mohou být velmi rychle k dispozici například ke snídani, svačine nebo večeři.

V orientu je k naplnění vhodná téměř každá zelenina-papriky, okurky, cibule, cukety a kromě dalších i hlávkové zelí. Po vynaložení určité námahy k zabalení do co nejmenších válečků, pokud možno stejných, je výsledkem vynikající pokrm, který stojí za to úsilí. Plněné zelí můžeme dále zamražovat, nakládat i konzervovat.

Sýrová varianta oblíbených plněných taštiček, které po naplnění sýrovou nádivkou můžeme péct nebo smažit. Běžně se pro každý druh náplně volí jiný tvar taštičky, aby je bylo možné od sebe jednoduše a rychle rozpoznat. Výborně se zamražují a tak mohou být velmi rychle k dispozici například ke snídani, svačine nebo večeři.

Copyright Galaxxy Food 2016 - 2017, All rights reserved | Website by Mohamed Kurdi