Samosa je pravděpodobně nejpopulárnější indická svačinka, která se jí snad po celém světě. Ve tvaru trojúhelníku a dohromady s chutney, je populární v jižní Asii od staletí. Většinou se v Indii serviruje jako večerní občerstvení, zejména se podavá s čajem.

Šawerma je kuřecí, krůtí, hovězí nebo jehněčí maso připravované na velkém rotačním grilu, v arabském světě velmi populární. V domácím prostředí se musíme spokojit s přípravou masa na pánvi a krátkém zapečení pod grilem, také dobrá varianta. 

Lahmacun - také známý pod názvem turecká pizza - je oblíbený pokrm, na který lze narazit v ruzných Kebab Housech. Doma se vyrábí jen zřídka, i proto, že nejlepších výsledků lze dosáhnout jen ve speciální peci, kde těsto má šanci získat i hezkou barvu.

Pokud máte rádi květák a všechny ty nákypy, placičky a mozečky už vám lezou krkem, zkuste malou změnu, zkuste květák po arabsku – opečený s restovanou cibulkou a zalitý sezamovou omáčkou tahini. Tato kombinace si vás podmaní.

Skvělým receptem grilovacího odpoledne je kebab - kořeněné mleté maso s bylinkami. Kebab je většinou připravován z mletého masa s větším podílem hovězího masa, jehněčí maso kebab příjemně ovoní.

Qatájef jsou neodmyslitelnou součástí ramadánové tabule jako sladká tečka za celodenním půstem. Křupavé sladké lívanečky plněné ořechy, skořicí nebo sýrem, přelité sladkým sirupem s vůni růží se každodenně servírují po celý Ramadán.

Představte si to nejsladší, co jste kdy v životě ochutnali. Přimíchejte k tomu pár lžic cukru navíc a celé to polijte cukerným sirupem. Přesně taková je Basbusa, krupicový koláč vonící kokosem.

Velmi častá a oblíbená příprava lilku v Turecku. Liší se opět podle krajových, ale i rodinných zvyklostí. Lilky je možné napříkad opékat v troubě, na grilu, ovšem klasická a nejchutnější je varianta opečení lilků na oleji. Při trošce pozornosti lilky nenasají tuk.

Lahodný dezert z rýže, smetany a mléka zapékaný v troubě. Zejména dětmi oblíbený rýžový dezert, který mlsají i dospělí. Je to jeden z tradičních tureckých dezertů.

Fetuš je jedním z nejznámějších arabských salátů. Stejně jako většina arabských pokrmů, přísady a poměry se mohou lehce lišit. Nicméně, všichni kuchaři se shodují, že jednou ze základních přísad tohoto rustikálního salátu jsou křupavé osmahnuté nebo v troubě pečené kousky arabského chleba, které slouží jako krutony Středního východu.

Kuzu Tandir je hodně oblíbené jehněčí pokrm v turecké kuchyni. Jehněčí je tak voňavé a křehké, že odpadá od kosti a rozplývá se na jazyku. Je to vlastně velmi jednoduchý recept a jeho příprava zabere jen několik minut. Nejvíce času zabere samotné vaření. Jedna jehněčí kýta se vaří skoro tři hodiny, ale výsledek stojí za to.

Pide patří mezi tradiční, klasické pokrmy, které se prodávají všude, od stánků s rychlým občerstvením po zavedené restaurace. Náplň lze dělat různou - mleté maso, špenát, sýr nebo sýr s vejcem a další varianty. Obvykle se podává s jogurtovým nápojem ajran.

Börek se dá vyrobit v mnoha provedeních, zde je uveden špenátový se sýrem. Další varianty jsou:
- sýrová, postup stejný, jen náplň je strouhaný či rozmačkaný bílý sýr promíchaný s nasekanou petrželkou či pažitkou, čím více, tím lépe.
- masová, postup opět stejný, náplň je z mletého masa orestovaného na cibulce a ochuceného petrželkou (pažitkou), solí a pepřem.
Jde o velmi praktické jídlo, které lze podávat jak ke snídani, obědu či večeři a to jak teplé, tak studené.

Velmi jednoduchý a lahodný dezert pocházející z Turecka. "İncir tatlisi," přesto, že je to velmi tradiční recept na dezert, je také jedním z nejoblíbenějších. Je snadné ho připravit, trvá to jen několik minut. Připravuje se v různých obměnách například s máslem a melasou nebo cukrem a tyčinkami celé skořice.

Jedna z tradičních sytých polévek, oblíbených po celém Turecku. Polévka se podává s pečivem (v Turecku s bílým pečivem). Je možno po uvaření ponorným mixerem rozmixovat úplně na krémovou polévku, nebo jen částečně rozmixovat, ale je možné podávat i bez mixování. Tradiční polévka se nemixuje.

Copyright Galaxxy Food 2016 - 2017, All rights reserved | Website by Mohamed Kurdi