Slovník pojmů

Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact term
Term Definition
AJRAN

Osvěžující nápoj z jogurtu s česnekem, solí a mátou. Především v horkých letních dnech oceníte jeho osvěžující a chladivé účinky. Ajran je vhodný ke grilovaným pokrmům. Je možné jej zakoupit jako již hotový nápoj.

ARABSKÁ KÁVA

Káva pražená do černa. Její charakteristické chuť a vůně jsou docíleny přidáním různého množství kardamomu. Šálek kávy připravíme tak, že do vařící vody přidáme dvě lžičky mleté kávy a necháme třikrát projít varem.

ARTYČOKY

Artyčok zeleninový (Cynara scolymus) je bylina příbuzná bodlákům, pcháčům a chrpám. Zeleninou jsou dužnatá lůžka květních úborů a ztloustlé šupiny zákrovu pod květenstvím. Upravují se syrové na salát nebo se vaří a dusí. Příprava syrových artyčoků se může zdát poněkud zdlouhavá, proto doporučujeme nejdříve vyzkoušet nakládané nebo konzervované artyčoky.

BAKLÁWA

Výtečná sladkost z plátkového těsta plná vlašských oříšků ochucená růžovou cukrovou vodou nebo medem známá nejen na středním východě, známá už i v Čechách. Bakláwu můžeme zakoupit již jako hotový dezert nebo si ji sami upéct využitím chlazených lístků těsta.

BAMJA

Ibišek jedlý nebo také okra. Používá se jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu. Na povrchu je pokryta chloupky, proto je vhodné ji nejdříve osmažit než ji přidáme do pokrmu. Např. bulharské národní jídlo džuveč by bez bamji neměl tu správnou chuť.

BHARÁT

Všeobecné označení směsi koření. Bahárát je arabský výraz pro koření, který se používá mimo jiné především v arabské kuchyni, turecké a Íránské. Směs koření je využívána k ochucení jehněčího masa, kuřecího, hovězího, ryb a omáček. Rovněž může být využito k nakládání masa před tepelnou úpravou. Typické složení směsi z Arabského zálivu obsahuje: černý pepř, kardamom, koriandr, kmín, červenou chilli papriku, muškátový oříšek, hřebíček, skořice.

BOBY

Bob obecný (Faba vulgaris), český název bobu obecného je pak vikev bob. Luštěnina u nás málo známá, která v arabské kuchyni má široké využití. V lidské stravě se v Čechách bob příliš neobjevuje a ani v minulosti nepatřil k častějším pokrmům. Některé alternativní léčebné metody jej doporučují vzhledem k vysokému obsahu bílkovin např. k léčbě kloubů. Využití bobů je podobné jako u fazolí. Prodávají se dehydratované, mražené nebo konzervované. Mnohé konzervy jsou již ochucené a s přísadami, takže stačí obsah pouze ohřát.

BRUKEV ŘEPKA TUŘÍN

Tuřín neboli kolník a botanicky brukev řepka tuřín (Brassica napus var. napobrassica) je kořenová zelenina. Na rozdíl od vodnice jsou bulvy větší a také jejich větší část vyčnívá nad zemí. Známe i žlutomasé odrůdy, které jsou chutnější a proto více oblíbené. Tuřín se v ČR pěstuje poměrně málo, hlavně ve vyšších polohách (v nižších dostává přednost řepka). Je nenáročný a mrazuvzdorný, nesnáší ale sucho a čerstvě hnojenou půdu. Tuřín jako rostlina je menšího vzrůstu; jeho žluté květy mají drobné okvětní lístky a složené květenství. Bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Konzumuje se vařený, v polévkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i za syrova. Na středním Slovensku se tradičně pěstuje tato rostlina (žlutomasá odrůda) a známá je pod názvem kvaka (fem.). Vaří se z ní mléčná omáčka (prívarok). (Převzato z Wikipedie). V orientu má nakládaná brukev svoje neodmyslitelné místo. Především u grilovaných pokrmů je nepostradatelnou přílohou.

BURGUL

Uvařená loupaná pšenice, následně usušená a rozdrcená. Burhgul se prodává s různou velikostí zrna. Vaří se v osolené vodě do měkka. Je základem pokrmu Kubbe, rovněž salát Tabbuleh se bez burghulu neobejde. Je možné jej použít jako přílohu k masům, k plnění do zeleniny a masům, do pilafů i omáček. Jeho vysoká nutriční hodnota (vysoký obsah vlákniny, proteinů, vitamínů a minerálů) z něj činí vhodnou náhradu za rýži nebo kuskus. V indické kuchyni je bulgur využíván rovněž ke sladkým pokrmům s mlékem a cukrem.

FALAFEL

Smažené cizrnové placičky, vytvarované speciálním tvořítkem (lze ale tvarovat i bez něj). Falafel se konzumuje jako samostatné jídlo nebo jej lze použít do sendvičů. V nabídce je instantní těsto, kde je příprava maximálně usnadněna nebo si můžeme připravit vlastní směs podle receptu.

Copyright Galaxxy Food 2016 - 2017, All rights reserved | Website by Mohamed Kurdi